Datalink ve Protokolleri Nedir?

Temel görevi, iletilecek olan pakete kontrol bitini (CRC) ve mac adresini ekleyip bir frame olarak fiziksel katmana iletmek ve iletilen verinin doğruluğunu kontrol etmek olan ve görevinin büyük kısmının ağ kartı içinde gerçekleştirildiği OSI referans modelinin 2 katmanıdır.



Point-to-Point Protocol: Bilgisayar ağlarında, Noktadan Noktaya Protokolü (PPP), iki düğüm arasında doğrudan bir bağlantı kurmak için kullanılan bir veri bağlantı katmanı (katman 2) iletişim protokolüdür. İki yönlendiriciyi, aralarında herhangi bir ana bilgisayar veya başka herhangi bir ağ aygıtı olmadan doğrudan bağlar. Bağlantı doğrulama, iletim şifreleme, ve sıkıştırma sağlayabilir.

High-Level Data Link Control Protocol: Yüksek seviye veri bağlantısı kontrolü (HDLC), bit odaklı senkronize veri bağlantı katmanı olan bir protokoldür. HDLC, verilerin doğru hedeflere hatasız aktarılmasını sağlar ve veri aktarım hızını kontrol eder. HDLC'ler hem bağlantı odaklı hem de bağlantısız hizmetler sunabilir. Bu protokol aynı zamanda 2 host arasındaki iletimin, bandgenişliğine göre düzenlenmesini sağlar.

Advanced Data Communacation Control Procedures: Telekomünikasyonda, Gelişmiş Veri İletişim Kontrol Prosedürleri (veya Protokol) (ADCCP), hata kontrol bilgisi içeren veri çerçevelerinin noktadan noktaya ve noktadan çok noktaya iletimini sağlamak için kullanılan, bit odaklı bir veri bağlantı katmanı protokolüdür. Verileri bir ağa yerleştirir ve bir varış noktasına doğru iletimini sağlar.




KAYNAKÇA
1) http://bidb.itu.edu.tr/seyir-defteri/blog/2013/09/07/veri-bağlantı-(data-link)-katmanı
2) https://www.slideshare.net/talhakabakus/osi-data-linklayer-1
3) https://en.wikipedia.org/wiki/Point-to-Point_Protocol
4) https://www.techopedia.com/definition/5676/high-level-data-link-control-hdlc
5) https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Data_Communication_Control_Procedures

Yorumlar