Bilgisayar Ağı (Network) Nedir?

Bilgisayar ağı, fiziksel yada soyut (Örneğin sanal makineler) olarak en az iki adet bilgisayar kategorisine dahil edilen cihazın, belirli bir amaca yönelik ortaklaşa kaynak kullanımı/paylaşımı (Örneğin veri, işlemci gücü, depolama alanı, zaman, yazıcı gibi cihazlar vb.) ve ilgili cihazları kullanan kişilerin haberleşmesi için oluşturulmuş bir iletişim yöntemidir ve günlük hayattaki "iletişim" ifadesi ile benzer olarak, veriler/bilgiler bir cihazdan diğer(ler)ine doğru iletilir.

Bilgisayar Ağı Tipleri

Genel olarak üçe ayrılır: yerel alan ağı (LAN), metropolitan alan ağı (MAN) ve geniş alan ağı (WAN).

LAN

En küçük bilgisayar ağı oluşumudur. Belirli bir yöneticinin olduğu ve bu yöneticinin tüm ağı kontrol edebildiği modeldir. Coğrafi olarak sınırlı, dar bir alan için uygulanır. Örneğin bir evdeki modeme bağlanan cihazlar, kendi aralarında LAN oluşturmuş olur.

MAN

LAN'dan daha büyük, WAN'dan daha dar bölgede uygulanan ağ çeşitidir. Bir üniversitenin farklı yerleşkeleri arasındaki iletişimin sağlanması bu tipe örnek gösterilebilir.

WAN

LAN'ların birbirlerine gerekli ağ cihazları kullanılıp senkronize edilerek bağlanması sonucunda oluşturulmuş ve belirli bir yöneticinin olmadığı, dolayısıyla kontrolünün zor, sınırlı olduğu yada olmadığı, coğrafi açıdan geniş bir bölgeye hitap eden modeldir. Örnek olarak Internet verilebilir. Internet denilen yapı, Dünya üzerindeki LAN'ların birbirlerine bazı ağ cihazları vasıtasıyla bağlanması sonucunda oluşturulmuş global bir ağdır.


Bilgisayar Ağı Cihazları

Ağ Arayüz Kartı

Bir cihazı başka bir cihaza, kablo ile bağlayarak bir ağ (LAN) oluşturmak için yapılması gereken şeylerden biri, ağ oluşturması istenen cihazlara bu kartı takmak ve tanıtmaktır (kart sürücüsünü yükleme). Kablolu ağda iletişim yöntemi olarak radyo sinyallerine yakın bir modelin benimsenmesi sebebiyle bu kart, başka bir cihaza gönderilecek dijital sinyalleri analog sinyallere ve başka bir cihazdan gelen analog sinyalleri dijital sinyallere dönüştürür.

Hub Cihazı

Bir switch ile yaklaşık olarak aynı amaca hizmet eden, daha basit yapılı cihazlardır. Kendilerine gelen veri sinyallerini güçlendirirler ve veri iletimini sağlarlar. Ayrıca kullanılma amacına göre bulundukları ağı genişletebilirler.

Switch

Akıllı hub denebilecek cihazlardır. Bir ağı oluşturan cihazların MAC ve port bilgilerini tutar ve iletişim anında veriyi, alması istenen cihazın bağlı olduğu porta yönlendirir, anahtarlama yapar. İçerdiği teknolojiye (örneğin depola ve gönder switch) ve kullanım alanlarına (örneğin omurga switch) göre farklı kategorileri bulunur.

Routher

Bir ağ üzerindeki trafiği kontrol etmek, yönlendirmek için kullanılan, üzerinde bir yönlendirici işletim sisteminin (Router Operating System) çalıştırıldığı cihazlardır. Temel amaçları LAN ve WAN arasındaki iletişimi oluşturmaya dayanan routerler, işletim sistemlerine sahip oldukları için ağ üzerinde filtreleme ve yönetim işlemlerini geçekleştirebilen, OSI ağ katmanının ilk 3 basamağına erişebilen aktif cihazlardır.

Gateway

Gateway cihazlarının amacı, farklı tipdeki ve farklı protokollere sahip ağların birbirleri arasındaki iletişimi sağlamak için, OSI ağ katmanlarının tamamını kullanarak dönüştürme işlemi yapmaktır.

Firewall

Temel olarak 2 amaca hizmet eder: Birincisi, ağ üzerindeki belirli yada tüm trafiği kendi üzerinden geçirerek izlemek ve belirli kurallar çerçevesinde iletişime izin vermek, reddetmek veya görmezden gelmek. İkincisi ise, ağ içerisindeki cihazların Internet'e çıkarken tek bir IP adresi kullanmalarını sağlamak, yani cihazların asıl IP adresini gizlemek.

Bilgisayar Ağı Topolojileri

Star, bus ve ring olmak üzere temel olarak 3 tipe ayrılırlar. Farklı işlemler için değişik modeller de uygulanabilir.

Star Topolojisi

Star topolojisinde, bilgisayar ağına bağlı olan cihazların iletişimini sağlamak için verileri dağıtan bir huba, yönlendiren bir switche, dağıtma veya yönlendirme işlemlerini yapabilecek bir bilgisayara veya tüm cihazların kendi aralarında kablo bulunmasına ihtiyaç vardır. Kolay uygulanabilecek ve ucuz bir model olup, olası bir arıza durumunda tüm ağ etkilenmez. Switch ve bilgisayar kullanılması durumunda, gönderilecek veriyi sadece belirlenen bir alıcının alması sağlanabilir.

Bus Topolojisi

Bu topolojide iletişim senkronize yapılamaz. Veri gönderimi yapacak cihaz, veri göndermeden önce ana kablo hattında dolaşan, daha önceden gönderilmiş verilerin dağıtılmasını bekler. Bu modelde herhangi bir cihazın arızalanması tüm ağı etkilemez. Gönderilecek veri tüm cihazlara dağıtılır.

Ring Topolojisi

Ring topolojisinde cihaz arızalanması, tüm ağı etkiler, bozar. Bir cihaz veri göndereceği zaman, tüm cihazlara göndermek durumunda kalır. Ucuz bir modeldir fakat ağ kontrolü ve güvenliği yetersizdir.



KAYNAKÇA
1) https://www.tech-worm.com/lan-wan-nedir/
2) https://www.turkhackteam.org/network/523320-network-cihazlari.html
3) http://www.vepida.com/netork-nedir-/detail/?ID=XAOOL

Yorumlar