DNS Nedir?

DNS (Domain Name System, Alan Adı Sistemi) dünya üzerinde dağıtık mimaride, birbirleri arasında bir ağaç yapısı oluşturacak hiyerarşide oluşturulmuş, kullanıcılar tarafından ulaşılmak istenen makinanın adına (alan adı) göre IPv4 veya IPv6 formatında karşılığını (IP adresini) veren veritabanlarının oluşturduğu sistemdir.




DNS sisteminin olmaması durumunda, bağlanılmak istenen cihazın IP adresinin (IPv4: 10.124.2.45 ve IPv6: 2001:98:A11:10:11:1:0:106 gibi) yazılma gerekliliği ortaya çıkacaktır ki bu insanların kısa-süreli bellekleri üzerinde verilerin anlamlı olarak gruplanmaması sonucunda hatırlanma, daha az veri tutma durumlarına neden olur. Bu sistem, nesne tabanlı programlama paradigması kullanan kişilerin başvurduğu soyutlama yöntemi gibi, kullanıcıları öğrenmeleri gereken teknik konulardan uzak tutar.



Örnek Senaryo

İstemci) ------>(https://google.com)------> (DNS Sunucusu

İstemci) <---(216.58.212.14)<--------------- (DNS Sunucusu

İstemci) ------>(Bağlantı isteği/Veri)-----> (216.58.212.14 Sunucusu



Otomatik DNS İle Ne Olur?

Eğer cihazınız otomatik bir şekilde başvuracağı DNS sunucusunu belirliyor ise, bu sunucu muhtemelen ülkenize bağlı olan Internet Servis Sağlayıcısı'nın DNS sunucusudur. Yönetimlerin kontrolünde olan DNS sunucuları, her zaman gönderdiğiniz alan adının karşılığında bulunan IP adresini vermeyebilir. Örneğin Türkiye'deki ISS'nin DNS sunucusuna yapılan mahkeme kararıyla kapatılmış https://www.thepiratebay.org/ alan adı isteğinin sonucu olarak, mahkeme kararıyla engellendiği ibaresinin yer aldığı sayfayı göstermek üzere kendi sunucularının IP adreslerini iletirler.



KAYNAKÇA

1) http://www.belgeler.org/howto/djbdns-kurulumu-nasil_dns.html
2) https://tr.wikipedia.org/wiki/DNS

Yorumlar