DHCP Nedir?

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol - Dinamik Bilgisayar Konfigürasyon Protokolü) bir bilgisayar ağına bağlanmış olan cihaza, iletişimini sağlamak için gerekli konfigurasyonları (iç IP adres ataması) yapan ve verileri (DNS sunucusu IP adresi, geçerli gateway adresi, proxy sunucu adresi) gönderen, istemci/sunucu mimarisinin UDP (User Datagram Protocol) yöntemi ile çalışan bir protokoldür.






Çalışma Adımları

Bir bilgisayar ağı içerisinde DHCP uygulanabilmesi için bir DHCP sunucusuna (server-client olarak çalıştığı için) ihtiyaç vardır ve ağa bağlanan cihazlara gerekli olan veriler için havuz (pool) denilen kaynaklar (IP adresi, alt ağ maskesi, ağ geçidi adresi, DNS sunucu adresi) belirlenmelidir.

1) Ağ üzerinden DHCP sunucunu bulmak isteyen istemci, sunucunun adresini bilmediği için "DHCP Discovery" tipindeki paketleri broadcast yaparak ağdaki tüm cihazlara gönderir.

2) "DHCP Discovery" paketini alan DHCP sunucusu, havuzundan kullanılmayan bir IP adresi seçerek kullanım süresiyle beraber  "DHCP Offer" paketi olarak, ilgili istemciye unicast olarak gönderir.

3) İstemci kendisine gelen "DHCP Offer" paketini kabul ederek (genellikle), kabul ettiği IP adresi ve geçerlilik süresini "DHCP Request" paketi olarak sunucuya gönderir.

4) Sunucu kendisine gelen isteği, eğer uygunsa, kabul eder ve onayladığına dair ifadeyi "DHCP ACK" paketiyle istemciye gönderir. Bu adımdan sonra istemci cihazın bir IP adresi olmuş olur.

5) İstemci cihaza atanmış IP adresinin geçerlilik süresi yarıya indiği zaman, istendiği takdirde, istemci cihazın DHCP sunucusuna göndereceği "DHCP Release" paketi ile bu süre uzatılabilir.


Eğer bir cihaza sabit olarak tek bir IP adresinin atanması istenir ise, DHCP sunucusu üzerinde MAC-IP ikilileri tutulabilir. Bu sayede ilgili IP adresi sadece bir MAC adresi (bir cihaz) için ayrılmış olacaktır. DHCP sunucusu, istekte bulunan cihazın MAC adresine göre, kendisinde kayıtlı olan IP adresini "DHCP Offer" adımında gönderebilir.



Kaynakça

1) https://medium.com/@gokhansengun/dhcp-nedir-ve-nas%C4%B1l-%C3%A7al%C4%B1%C5%9F%C4%B1r-ad7bed1ef468
2) http://networkkampus.com/dhcp-nedir-ne-ise-yarar/


Yorumlar